Pagina's

dinsdag 10 juni 2014

Pèrkedel Pan

Pèrkedel Pan

of de merkwaardige vleesvermenigvuldiging. Als er maar één keer per week vlees op tafel komt,en dan niet omdat we allemaal opeens flexitarier moeten zijn, maar gewoon omdat het te duur is, moet je creatief met vlees zijn. Dat wás mijn moeder. Van een half pond gehakt half-om-half ( hoevaak heb ik dat wel niet moeten halen bij de slager?) tegenwoordig nauwelijks genoeg voor 2 personen, maakte zij voor zeven personen voor twéé dagen haar fameuze Pèrkedel Pan.

Men neme
- een half pond half-om-half,
- een kilo aardappels (afkokers, zoals Eigenheimers)
- 5 sjalotten
- knoflook
- scheutje ketjap
- mespuntje nootmuskaat
- mespuntje kruidnagel
- peper & zout
- "boter"
- paneermeel.

Kook de aardappels. Dit kan natuurlijk uitstekend met een groot restant aardappelen van de vorige dag. Prak ze met de hutspotstamper. Snij sjalotten en knoflook fijn. Meng alles. Plet het in een beboterde vuurvaste aardewerken pan. Maak met je vork een mooi patroontje op de bovenkant. Strooi er paneermeel over en leg er eventueel wat klontjes 'boter' op. Die 'boter' was natuurlijk plantaardig vet, want we heten geen Rothschield. Midden in de koude oven, stand 2, 40 minuten.
Vóórdat je het bij de maaltijd aansnijdt in taartpuntachtige plakken, eerst even beetje af laten koelen. Serves 14, zoals gezegd. Want als je 'índisch' eet komen er nog wel wat meer gerechten op tafel.

Variaties? Vanzelfsprekend! Fikse eetlepel sambal oelek erdoor, fikse hoeveelheid gemaken klapper in plaats van aardappelen, kleuren met kurkuma, kruidnagel vergeten, "pissaus" in plaats van ketjap...experimenteer maar, dat deed oma Maud ook.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten