Pagina's

woensdag 11 juni 2014

Nasi Goreng Kornet


Nasi Kattenvoer

Met niks,want wat is nou een pond rijst, een ui, een prei en een blikje Corned Beef helemaal (de rest van de ingredienten heb je als beetje kok altijd in huis), een gezin met vijf kinderen een avondmaal bezorgen. Daar gaat Nasi Kornét over. In de vijftiger jaren was corned beef een Amerikaanse deliquatesse. Maar het was en blijft natuurlijk eigenlijk afvalvlees, kattenvoer, smack, spam, meuk. Om de Kornet, die we soms kregen van de dochter van de buurvouw, die uit Amerika over kwam, toch eetbaar te maken, werkte mijn moeder het door de nasi. Want daar kan álles doorheen. Naast de gebruikelijke nasi met afkrabsels van een kippenkarkas of een restje speklap of draadjesvlees of ei, vormde de nasi kornet eigenlijk de luxe variant.

Mijn nepopa Dammers, die Reus genoemd werd, at 2x daags een wel bijzonder uitgeklede nasivariant die uitsluitend met rijst, ui en sambal door mijn oma Mutti werd bereid. Wij vonden Reus raar. Hij had een kortgeschoren kop wit haar waar een pukkel tussenuit glom. Hij had enorme handen en was erg bijziend. Hij sliep apart in een kamertje waar wij niet mochten komen. Naast zijn bed stond een minitafeltje met daarop een paar spullen,een wekker,een potlood,een scheerkwast,dat soort dingen. Als hij merkte of dácht dat er wat verplaatst was, werd hij helemaal mataklap. Ik was zijn enige en dus lievelingskleindochter en moest altijd bij hem op schoot zitten. Nou daar hoefje geen vijfjarige adhd-er voor te zijn om dat te vertikken. Reus vertelde ook mij enge sprookjes over de pratte kat. Zo eng, dat ik op mijn 18e, toen ik ergens moest babysitten, de zwarte kat eerst met een stoel de keuken ingejaagd had en vervolgens daar opgesloten, voordat ik op de babies ging sitten. Reus, wiens lichaam bedekt was met littekens, had gewerkt aan de Burma-spoorlijn. De littekens dateerden uit de Besriap-tijd: van sigarettenpeuken. Ik dwaal af: de kornet!

Wat gaat erin?
5 kopjes rijst
1 blikje corned beef
1 theelepel gember
1 sjalotje
3 teentjes knoflook
2 theelepels sambal
1 stukje trassie of scheut vissaus
2 theelepels goela djawa
2 prei
selderij

Hoe doe je het?
Je warmt in de stoompan de rijst van de vorige dag op, terwijl je in de wadjan ui,  knoflook, sambal, trassie en beetje suiker zachtjes opbakt. Ondertussen de prei en selderij heel fijn snijden. Prei erbij, bakken. Naar smaak kan je nu van alles en nog wat aan kruiden aan de groenteprut toevoegen. Dan kiep je de hete rijst erbij, omscheppen met de selderij en als klap op de vuurpijl een rauw ei doorheen roeren. Op tafel zetten met niks, of komkommerschijfjes, atjar, zilver- of gebakken uitjes, augurkjes, seroendeng....klaar!








3 opmerkingen:

  1. Geen wonder dat Reus apart wilde eten ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nét gemaakt en via deze weg op je blog gekomen. Ik heb 'm iets anders gemaakt, maar hij is goedgekeurd. Ik had er ook mijn vraagtekens bij, maar er was niks mis mee ;)

    BeantwoordenVerwijderen