Pagina's

woensdag 11 juni 2014

Sambal Goreng Fleeks

Sambal Goreng Fleeks

Opeens zin in iets hartigs? Snel,veel en goedkoop? Dan doen we de sambal goreng fleeks. Fleeks zijn cornflakes. Je haalt voor € 0,94 een zak van 500 gram bij AH, voldoende voor een volle wadjan.
Tien minuten werk. Aan de slag!
Snij 4 sjalotjes uiterst fijn met je gevaarlijkste scherpste keukenmesje. Scheutje olie in de wadjan en sjalotten glazig tot matig krokant bakken. Dan voegje een fikse klodder sambal oelek toe en een paar scheppen suiker. Vuur zacht, beetje doorroeren. Knip de zak met fleeks maar vast open,want nu gaat het snel. Zodra de suiker-ui-sambal-massa enigszins begint te caramelliseren stort je alle fleeks in de wadjan en begint vlot met een grote spaan de boel om te scheppen tot alle fleeks met een laagje zijn bedekt. Ze kleven nu ook lekker aan elkaar. Uitstorten op een ouwe krant en snel laten afkoelen.
Smullen maar! Deze hoeveelheid is meestal nét genoeg voor één persoon, of voor 30 man als bijgerecht.
Variaties? Vanzelfsprekend. Vervang de fleeks door twee zakken kant en klaar minifrietjes om sambal goreng friet te maken. Voeg nog een scheut ketjap en snuif gember toe aan je prutje en vervang de fleeks door gebakken stukjes tempeh voor, je raadt het al sambal goreng tempeh. Laat sjalotten en sambal weg en besuikerstroop zo popcorn of gepofte rijst. Allemaal hetzelfde principe. Allemaal snel en makkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten