Pagina's

woensdag 12 mei 2010

U heeft een prachtgebit!

Als je op de nominatie staat voor een openhartoperatie heb je een enorm voordeel. Je wordt namelijk van top tot teen nageplozen op andere verborgen gebreken. Standaard is dat bijvoorbeeld ook door de kaakchirurg.
Daar zag ik heel erg tegenop. Vorig voorjaar was ik namelijk door de tandarts naar de paradontoloog verwezen. Ik werd al 3 jaar extra onder handen genomen door de mondhygieniste vanwege ernstige pockets en veel te snel aanwassend tandsteen. Zij kon het niet meer bolwerken. Maar ik had de kleine lettertjes van mijn zorgverzekeraar heel goed gelezen: de paradontoloog wordt inderdaad voor 80% vergoed tot - en nou komt het - een maximum van 300 eureu per jaar. Daar was ik natuurlijk allang overheen. Zelfs het intakeconsult kon ik al niet meer betalen.

Vandaar eerst maar eens een goed gesprek met de paradontoloog. Veel keuze is er niet en het zijn dure jongens; de totale behandeling zou wellicht een paar jaar en een paar duizend euro kosten. Ik heb geen inkomen dus ik vertelde de paradontoloog naar waarheid de situatie: een behandeling wordt aangeraden, maar de patient heeft geen geld. Dat vormde voor hem geen probleem. Hij stelde voor dat hij eerst maar maar eens met eigen ogen mijn probleemgebit zou bekijken en aan de hand van die bevindingen zouden we verder zien. Strak plan, nietwaar?

Nou, zijn telefonische idee bleek bewaarheid. Mijn gebit zat vol met onwaarschijnlijk diepe pockets. Er zouden heel wat kiezen getrokken moeten worden; er zou her en der tandvlees weggesneden worden; er zouden tzt fraaie implantaten op komen en door deze inderdaad een paar jaar en enkele duizenden kostende operatie zou ik mijn gebit gaan behouden tot op hoge leeftijd. Betalen vormde geen probleem. Ik moest de verwijzing en dit consult even niet aan de grote klok hangen en er voor zorgen dat ik aan het eind van het jaar overstapte op Menzis tandverzorgd zoveel. Dan kreeg ik wel 80 procent van alles vergoed en hij zou rekeningen uitschrijven van 125%, dus dat ging betekenen dat het mij geen cent ging kosten behalve de premieverhoging. Kom eind van het jaar maar weer eens terug. Strak plan.

Helaas kwam mijn mitralisklep hier met een totaal ander plannetje doorheen. Mijn kop stond opeens helemaal niet meer naar veranderen van verzekeringen en...de kaakchirurg ging nu toch gratis naar mijn gebit kijken?

Ik heb mijn tandarts en de paradontoloog van deze op dat moment door mij nog steeds oprecht als dubbele tegenslag ervaren gebeurtenissen op de hoogte gesteld en ging met de bibber in mijn benen naar de kaakchirurg. Ik had verhalen gehoord van ontstoken hartkleppen, veroorzaakt door bacterien die daar via ontstoken tandvlees waren gekomen. Ik had verhalen gehoord van mensen waarbij het complete gebit nog voor de openhartoperatie werd getrokken. Wat zou mij en mijn waardeloze gebit te wachten staan?

De kaakchirurg liet ook eerst grote rondomfoto's maken,net als de paradontoloog. Bestudeerde ze, bekeek nauwkeurig mijn gebit met dezelfde pijnlijke prikdingetjes als de paradontoloog en sprak terwijl mijn mond met de minuut verder los viel van verbazing: "U heeft een geweldig gebit voor iemand van uw leeftijd; goed verzorgd, hier komt over een poosje een klein gaatje, achter de achterste kiezen beneden zitten beetje pockets; ik zou zeggen even schoon laten maken en dan zie ik niet waarom u geen hartoperatie zou mogen hebben."

En toen vertelde ik hem op mijn beurt de visie en toekomstplannen van de paradontoloog.

Waarop de kaakchirurg zei "ja, en dan dure implantaten in de plaats van uw uitgerukte kiezen zetten en u dan 3 jaar pijn lijden en wie mag over een paar jaar de rommel weer opruimen? Mevrouw Heijnen, bespaar u al die ellende en die euri".

"En al dat tandsteen vol met bacterien overal onder mijn tandvlees dokter?"

"Niks aan de hand mevrouw. Weet u wat, ik maak voor uw tandarts een kopietje van deze rontgenfoto, kan hij zelf ook zien dat u voor uw leeftijd een uitstekend gebit hebt!"

Ondanks alle overige omstandigheden verliet ik dansend van blijdschap de kaakpoli: aan mijn mond geen polonaise.

Toch blijft er dan wat knagen. Ik kan, zoals al eerder hier vermeld, namelijk niet tegen elkaar tegensprekende instanties. Dus ik vroeg mijn tandarts uitsluitsel. Duidelijk antwoord: ik moest natuurlijk de paradontoloog geloven.
Dus ik vroeg mijn huisarts ook wie ik moest geloven...de kaakchirurg natuurlijk! En ik vroeg mijn cardioloog wie ik moest geloven...maar ja, welke deskundige kon ik inmiddels nou nog vertrouwen of geloven?

Om uiterst banale en pragmatische redenen geef ik voorlopig de kaakchirurg het voordeel van mijn twijfels.

2 opmerkingen:

  1. Grappig, ik heb een zelfde verhaal...mitralisklep operatie en tja , naar de kaakchirurg en ook ik was bang. Maar hij keurde het goed. Ik liep bijna te dansen toen ik naar huis ging.
    Dat is alles een jaar geleden en ik heb het gevierd, weer een jaartje erbij!
    Wel moest ik vandaag naar de tandarts voor controle en er waren aantal dingen niet helemaal in orde, daar moet ik voor terugkomen.
    Maar na mijn hartoperatie ben ik daar niet meer zo bang voor.
    Toevallig zag ik ook je verhaal in hartgenoten en kwam via daar bij je blog.
    Heb je de hartoperatie al gehad?
    Hartegroetjes
    Cesarina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. grappig, grappig? is helemaal niet grappig. is niet eens kwakzalverij, is oplichterij! je hele gebit wordt gemutileerd omdat er iemand zichzelf moet verrijken!

    BeantwoordenVerwijderen