Pagina's

donderdag 21 januari 2010

Maat 85HH, bestaat dat dan?

Nee, bovenstaande titel heb ik niet zelf verzonnen. Het is een van de vele merkwaardige uitspraken van mijn Cardioloog. Een charmante schat van een man met een desondanks toch nog duidelijk beperkte kennis van vrouwen in haar algemeenheid en hun anatomie, althans de mijne, in het bijzonder. Maar wel een heel nieuwsgierige schat.

Ik ken mijn cardioloog al vanuit de tijd dat ik hartritmestoornissen had en hij mij multiple choice-vragen stelde: "Wat wilt u, a: een kleine operatie, b: eeuwig pillen slikken of c: een pil in uw portemonnee voor het geval dat?"

Toen moest ik hem uitleggen dat ik er vroeger voor gekozen heb om een andere academische opleiding dan cardiologie te kiezen en dat ik van vóór de Mammoetwet ben en dus niet gewend om multiple-choice vragen te beantwoorden en dat het me verduiveld weinig vertrouwen inboesemt als ik zelf de oplossing van mijn medische vraagstukken moet bedenken.

Inmiddels heb ik begrepen dat mijn cardioloog ervan uitgaat dat ik eerst zelf alles op Google Beta opzoek, voordat ik hem lastig val met mijn problematiek: "Ja, je kunt ook de Alfalfa- methode (wát zegtie nou? Valvalva?) gebruiken, dat zal je wel op Google hebben opgezocht!" Einde consult.)

Nou, ik hou wel van een lekker robbertje bridge! "Nog vragen over uw hartoperatie mevrouw?"

Nog één kleine vraag dokter, waar komt de incisie? Ik kan het nergens op Google vinden, alleen plaatjes van mannelijke patienten. Ik maak me zorgen, want ik wil geen litteken onder mijn borst want ik heb maat 85HH en daar ga ik blijven last van houden... En toen kwam de titel van dit stukje!

"Maat 85HH, bestaat dat dan? Nou, dan moet ik nu even naar uw hart en longen luisteren, trek alles maar even uit." Juist, gewoon nieuwsgierig naar een aantrekkelijke anatomische abberatie, want mooie jongen als hij met zulke wijde open ogen nog een hartruisje hoorde. Luisteren en kijken tegelijk is een stukje multitasking, waar ik mannen, laat staan artsen, nog nooit op heb kunnen betrappen.

De cardioloog in Nieuwegein, die ik dezelfde vraag nogmaals moest stellen, want hier in Ede had ik helemaal geen adequaat antwoord gekregen, reageerde toch weer heel anders. In de eerste plaats hoefde ik me voor hem niet meteen uit te kleden en besprak hij mijn vraag zeer uitvoerig. "Hier heeft u toch wel een punt, ik ga een extra afspraak voor u maken met de chirurg." Dat gesprek heeft hopelijk plaats voordat die het mes erin zet.

1 opmerking:

  1. Zo, vandaag even de tijd genomen om alle ellende rustig door te nemen. Jammer dat het zo droevig dramatisch is, anders zou ik het hilarisch noemen. Blijf vooral doen, wat je goed kunt: schrijven.
    En ondertussen proberen moed te houden; er komen betere tijden (zeg ik ook altijd tegen mezelf!)
    Liefs,

    Lia

    BeantwoordenVerwijderen