Pagina's

zaterdag 12 juni 2010

Telefonisch consult en nieuwe medicijnen

Woensdag verkiezingsdag
Hoi Allemaal, ff snel

mijn Cardioloog belde net, terwijl ik hem pas over 10 dagen verwachtte. Dus totaal onverwachts. Klep lekt weliswaar, maar binnen 1/2 jaar na 1e operatie doen ze niet graag weer opereren, tenzij ik er heel heel heel erg last van heb. Als ze opereren inderdaad klep vervangen en meteen MACE-operatie om de ritmestoringen de pas af te snijden. Wil men toch nog even mee wachten. Wat mij betreft ga ik morgen onder het mes, want op deze manier begint het allemaal toch wel erg uit de planning te lopen. Maar: nu eerst met ander medicijn, dat verapamil en sotalol moet vervangen, proberen om ritme onder controle te krijgen. Komt morgen in de bus. Over 1 week telefonisch consult hoe of dat het gaat.

Vrijdag
10 voor negen, op kennismakingsgesprek bij nieuwe huisarts. Rotterdammer. De enige waar de telefoon binnen 5 minuten wordt opgenomen en die ook per email bereikbaar is. We gaan het proberen. Pak van mijn hart!
Kom thuis: post uit nieuwegein. Recept voor Amiodaron. Met begeleidend briefje. Ik naar de apotheek. Juffrouw zegt...beetje voorzichtig doen, hier kunt u ook juist hartklachten van krijgen. Met apotheker briefje van Cardioloog besproken. Inhoud: "In overleg met onze Electrofysiologen mag de verapamil gestopt worden en kan de sotalol uitgeslopen worden". Ja, in hoeveel tijd en hoeveel tegelijk?
Apotheker vindt dat ik als patient niet met dit jargon opgescheept had moeten worden en stelt een 'uitsluipschema' voor van 2 weken. Dus wat hem betreft mag ik vandaag starten met de Amiodaron. Hij faxt meteen de trombosedienst. Dank apotheek Van Weringh voor de ondersteuning en uitleg en het opofferen van de middagpauze.

Thuiskomend lees ik de brief nog eens door. Ik begrijp :'mag' en 'kan' in de zin van MOET. (Want bijsluiter van de Amiodaron is redelijk duidelijk: Amiodaron mag niet tegelijk met Sotalol.) Bovenaan de brief staat 'hoofdgeadresserde' A.P. Jobse mijn -inmiddels maar hij weet het nog niet oude - huisarts.
Wie moet er nu wat doen? Moet de huisarts mij nu vertellen hoe dat uitsluipen en zo moet of moet de cardioloog dat. Het is mij onduidelijk.

Wat me ook onduidelijk is zijn wat opmerkingen in de bijsluiter. Tijdens het gebruik wordt de werking van lever, schildklier, hart en longen gecontroleerd...aangezien ik hierover nog van niemand heb gehoord wanneer en hoe dit gaat gebeuren en daarnaast begrijp dat ik zolang als ik Sotalol en Amiodaron tegelijk slik kans heb op een bijzondere vorm van een versnelde hartwerking (''torsade de pointes'')...besluit ik in dit weekend nog niet te beginnen met de Amiodaron. Eerst meer info en weten wie wat doet.

"Doorslaggevend" is dat je met dat spul niet in de zon mag: het wordt net mooi weer.

De Bijsluiterd: http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h21966.pdf

.

1 opmerking:

  1. Nou, dat strijdbare in je mag ik wel. Zelfbeschikkingsrecht is je gelukkig niet vreemd.

    Jacques

    BeantwoordenVerwijderen